SIKER AZ ÉRETTSÉGI ELŐTT

Október harmadik hetében a Közgében másodszor nyílt lehetőség arra, hogy az érettségi előtt álló diákok mellék-szakképesítés vizsgán adjanak számot szakmai tudásukról. Remek alkalom volt ez a megmérettetés arra is, hogy szembesüljenek a tanulók a vizsgahelyzettel, megfigyeljék, miként birkóznak meg a vizsgadrukkal, hogyan tudnak feszült helyzetben teljesíteni.


A KÖZLEKEDÉS, SZÁLLÍTMÁNYOZÁS ÉS LOGISZTIKA ÁGAZATON tanuló, 12/A osztályosok VÁLLALKOZÓI ÜGYINTÉZŐI mellék-szakképesítést szereztek. A két részből álló vizsga során 20 szóbeli tételből feleltek (pl. a jogviszonyok típusai és jellemzésük, a Munka Törvénykönyvének tartalmi elemei, a társadalombiztosítási ellátások bemutatása, a munkaviszony megszűnése és megszüntetésének lehetséges módjai, biztosítási kötelezettségek), illetve az utóbbi hónapokban elkészített üzleti tervet kellett bemutatni a bizottság előtt. A vizsgázók a személyiségükhöz illő vállalkozás (pl. hangszerbolt, elektromosautó-kölcsönzés, fodrászat, manikűr-pedikűr) marketing-, működési és pénzügyi tervét vázolták fel, mérlegelték az elképzelt cég erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit, veszélyeit, kitekintettek a konkurenciára is.


A 12/C osztály tanulói közül az informatikusok a Linux operációs rendszer használatából és az irodai szoftverek magas szintű ismeretéből tettek gyakorlati vizsgát. Az ügyvitelesek az ügyfélszolgálati tevékenységekből szóbeliztek, és szituációs gyakorlati feladatokat oldottak meg. Jövőre így mindenki az érettségi bizonyítvány mellé - az INFORMATIKUSOK: IRODAI INFORMATIKUS; az ÜGYVITELESEK: ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZŐ – mellék-szakképesítést is kapnak.


Gratulálunk a sikeresen vizsgázóknak!