Gyönyörű eredmény az ÁSZÉV döntőben

A technikumok világában az érettségi talán legfontosabb megmérettetése az adott szakképzési ágazathoz tartozó szakmai elméletről és gyakorlatról való számot adás. Míg a közismereti tárgyak az általános iskolai anyagra támaszkodnak, ez utóbbiak már a felnőtt világot, a későbbi hivatást jelenítik meg, nagy szakmai műveltséget, a tanult ismeretek valódi alkalmazásának képességét kívánják meg a vizsgázóktól. Ezért örülünk annak, ha diákjaink a közgés éveik alatt a tanórák és a szakmai gyakorlat mellett a területi és az országos versenyeken is jártasságot szereznek és öregbítik iskolánk és képzéseink jó hírét.


Tanítványom, Székely Nikolett a Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum 12/C osztályos tanulója a 2021-2022-es tanévben egyszer már bizonyított, hiszen a 2021. évi, dr. Kalotay Kálmán emlékére megrendezett gyorsíró-, gépíró- és szövegszerkesztő és beszédíró emlékversenyen szövegszerkesztés versenyszámban 3. helyezést ért el.


Nikit már 9. osztályos kora óta tanítom. Láttam folyamatos fejlődését, azt, hogy bizonyítani akar; precíz, pontos, alapos, szorgalmas, és egy nagyon fontos, kiveszőben lévő tulajdonság, az alázat is megvan benne, ami a versenyeken való sikeres szerepléshez elengedhetetlen. Ennek köszönhetően arra a döntésre jutottam, Ő az egyik tanuló, aki iskolánkat méltóképpen tudná képviselni az ÁSZÉV Irodai ügyviteli ismeretek versenyen is. Nikin kívül 3 másik osztálytársát is felkértem arra, hogy képviselje iskolánkat: Sipos-Szabó Amandát, Hunyadi Kittit és Mile Rékát, akik a 4 tanév során szintén többször is bizonyították rátermettségüket az országos versenyeken gépírásból, szövegszerkesztésből.


Bebizonyosodott, hogy jónak bizonyult megérzésem: az ÁSZÉV Irodai ügyviteli ismeretek 3 fordulós verseny 1., iskolai fordulójában, melynek során egy 1 órás tesztet kellett kitölteniük, Niki kiemelkedően jól szerepelt: a 233 versenyző közül 5.-ként jutott tovább. Kitti a 37., Amanda a 44. helyen végzett. Büszke vagyok rájuk, hiszen Őket is kevés választotta el attól, hogy továbbjussanak.


Ezt követően 31 fő vághatott neki az írásbeli döntőnek, melyen, hasonlóan a középszintű érettségihez, elméleti és gyakorlati tudásról is számot kellett adniuk, bizonyítaniuk jártasságukat a táblázatkezelő és a szövegszerkesztő programokban, a hivatali és üzleti levelezésben. Niki e fordulóban 8. lett a már 31 fősre fogyatkozott versenyzői csapatban. Büszke vagyok Tanítványomra, aki mindvégig partner volt abban, hogy a szóbeli fordulóra is jól felkészüljön, és a középszintű témakörök mellett az emelt szinten elvárt elméleti témákban: gazdasági, jogi, titkári, kommunikációs, protokoll ismeretekben is tájékozott legyen. Szorgalmasan tanulmányozta a Tasi Judit igazgatónő és általam küldött elméleti anyagokat.


Izgatottan vártuk a 3., szóbeli fordulót, mely Szolnokon, csodálatos környezetben, a Tisza partján került megrendezésre, a Szolnoki SZC Pálfy – Vízügyi Technikum épületében. Iskolánk Vezetőségének köszönhetően, kényelmesen, autóval közelíthettük meg a helyszínt. A verseny előtt Nikivel még az utolsó percekben is egyeztettünk pár kérdésben, majd az elsők között adhatott számot tudásáról a vizsgabizottság tagjai előtt. Mosolyogva jött ki a teremből, úgy érezte, hogy jól sikerült felelnie.


A szóbeli fordulón az első 10 helyezett között szoros verseny alakult ki, minimális pontkülönbség volt a versenyzők között. Niki a versenyt a 9. helyen zárta, ami véleményem szerint csodálatos eredmény. Az ÁSZÉV versenyszabályzata alapján az 1-10. helyezett jutalma, hogy a felsőoktatási intézményekbe való felvételi eljárás során 100 többletpontot kapnak a tanulók.


Kovácsné Seres Andrea

felkészítő tanár