Dive In Erasmus+ – Újabb projekt a valósult meg a Közgében

Diversity and Inclusion: Building Strengths Together (Dive in)

2020-1-LV02-KA205-003015

Erasmus+ KA2 Strategic Partnerships: Exchange of Good Practices

01.09.2020-31.10.2022


A 2019-ben megnyert pályázat célja az volt, hogy öt partner társulat – két lettországi, egy litván, a szintén kiskunfélegyházán fellehető Natura Hungarica alapítvány és természetesen a Közgé összefogjon és olyan jó gyakorlatokat osszon meg egymással melyeknek célja az ifjúságsegítők és más ifjúsági vezetők (=tanárok) kompetenciáinak fejlesztése.


Olyan jó gyakorlatok kerültek összegyűjtésre és letesztelésre, melyek céljai között megtalálható a fiatalok erősségeinek felfedése, valamint a beilleszkedési nehézségeken való átlendülés is.

Az együttműködés végeredményeként egy kártyajátékhoz hasonló formában megszerkesztett eszköztárat sikerült létrehozni. A kártyalapok színesek, modernek, használatukhoz a lapokon megtalálható piktogramok egyértelmű magyarázatot biztosítanak. A praktikusan összekapcsolt kártyalapok között megtalálható rövidebb, csupán néhány percet igénylő energetizáló, ráhangolódést segítő feladatok, az ilyen kártyalapok lila színűek. Persze vannak akár fél órát, háromnegyed órát is lefedő sokkal tartalmasabb és több kreativitást igénylő gyakorlatok is. Az ilyen kártyalapok narancssárgák. Egy tematikusan felépített foglalkozásnak része a reflexió, azaz a visszajelzés is, így ennek megfelelő vannak olyan gyakorlatok is a pakkban, melyek lehetővé teszik, hogy egy ilyen rendkívüli foglalkozás végén a fiatalok, a diákok visszajelzést adhassanak arról, hogy hogyan is érezték magukat miközben önmagukról osztottak meg információkat játékos formában. A reflektáló kártyalapok zöld színűek.


Az eszköztár különlegessége, hogy nem csak magyar, hanem angol nyelven is a rendelkezésünkre áll. Ebből is adódik, hogy az osztályfőnöki órákon túl terveink között szerepel a kártyalapok angol órákon való használata is, hiszen tökéletesen használható az idegen nyelvi kommunikáció fejlesztésére és az érvelő technikák elsajátítására is.


A kártyapakk előnye, hogy kisméretű, tehát könnyen tárolható, a legtöbb gyakorlat megvalósítása nem eszközigényes, és pdf formátumban is elérhetőek lesznek a kártyalapokra írt feladatok, tehát kinyomtatni sem kell a használathoz, akár digitális formában is megőrizhető a leírás.


Május elején már néhány játékos feladat kipróbálására sor került a Közgében. A foglalkozás során egy 17 fős csoport 2 órán keresztül tesztelhette a gyakorlatok hasznosságát egy litván trainer vezetésével. Az együtt töltött idő alatt a diákoknak lehetőségük nyílt a belső értékeik feltárására, definiálhatták fejlesztendő területeiket, majd meghatározhatták jövőbeli céljaikat úgy, hogy közben az angol nyelvi tudásuk is fejlődött. A gyerekek eleinte félénken, majd egyre bátrabban tudták kifejteni gondolataikat, és kötetlen formában is szívesen beszélgettek a lett és a litván vendégekkel.


A cél az, hogy minél több tanár, ifjúsági vezető és persze szülő is megismerkedhessen ezekkel a gyakorlatokkal, hiszen mindenki, aki napi kapcsolatban van fiatalokkal, fontos, hogy segítse pozitív énképük kialakulását, céljai elérését és hogy felismerjék a különbözőségekben rejlő lehetőségeket.


SOKFÉLESÉG & INKLÚZIÓ ÉPÍTSÜK KÖZÖSEN ERŐSSÉGEINK!