Országházi kirándulás

2019. március 12-én ellátogattunk Budapestre, az Országházba és a Szépművészeti Múzeumba. Kedd reggel 7:15-kor indultunk busszal a Petőfi utcából a 13-os irodai asszisztensekkel, és 3 kísérő tanárral, Tóth Istvánné Anikó nénivel, Kovácsné Seres Andrea , és Hartyániné Barta Judit tanárnőkkel. Útközben zenét hallgattunk, és előre megbeszéltük, hogy mindenki süt/hoz valami nassolnivalót, aminek a felét sikeresen megettük az oda úton. 9:45 körül megérkeztünk a Parlamenthez.

Várakoztunk a jegyekért a Látogatóközpontba, majd 10:15-kor kezdetét vette a látogatás. Kaptunk fülhallgatót, hogy jobban halljuk, amit az idegenvezető mondott. Felmentünk a díszlépcsőházhoz, ahol megismertük az egyes elemek történetét. Ezután megtekintettük a koronázási jelképeket, amelyeket a díszőrség őriz, láthattuk a 12 király szobrát.

Végigsétáltunk a díszes társalgón, az itt lévő szőnyeget tavaly kézzel újraszőtték Békésszentandráson. Következő állomásunk a felsőház volt, ahol láthattuk a szavazógépet, a legjelentősebb uralkodóházak címereit, két festményt. Megtudtuk, hol végzik munkájukat a gyorsírók. Egy folyosóról gyönyörű kilátás nyílott, ugyanitt megcsodáltuk a szivartartókat.

Egy országházi őr elkísért bennünket a gyorsíró irodához, ahonnan Baloghné Hegedűs Éva kíséretében elmentünk a Kossuth-terembe. Itt tartott egy kötetlenebb előadást, mikor is elmondta, hogy náluk hogy működik a gyorsírók munkája. Mesterfokú rövidítéseket és Országgyűlési Naplókat mutatott, új kifejezéseket tanultunk. Felhívta a figyelmünket, hogy mennyi képesség szükséges a gyorsírói munkához: „A gyorsíró okos”. A tanárnők kérdéseket tettek fel. A kapott válaszok a hasznunkra fognak válni Az előadást egy játékkal zártuk, amit sikeresen megnyert Hadfi Hanna, Kozák Leila, Szító Vivien és Ónodi Anasztázia. Készítettünk egy csoportképet. Az irodában találkozhattunk Lestár Éva többszörös gyorsíró világbajnokkal, és Dani Judit nénivel, az országházi kirándulás megszervezésében.

Busszal továbbmentünk a Szépművészeti Múzeumba, ahol egy kis időt töltöttünk. Megtekintettük a román csarnokot, és Van Dyck festményeivel teli termet. A látottak tetszettek, viszont mi nem találtuk annyira érdekesnek.

Kaptunk egy kis szabadidőt, kitaláltuk, hogy menjünk el a McDonald’s-ba. Először rossz irányba indultunk el, de telefonos segítséggel sikeresen odataláltunk. Jóllaktunk, visszaindultunk a buszhoz. Útközben megálltunk a Városligetnél, itt sétálgattunk és képeket csináltunk egymásról. Néhányan elfogyasztottak egy finom kávét. Négy órára visszaértünk a buszhoz, és hazaindultunk.

A maradék édességet megettük, és jó kedvvel 17:40-re hazaértünk.