Látogatás a Liszt Ferenc Repülőtérre


Túránk az Aeroparkból indult reggel 10 órakor, ami pont a 2-es terminál mellett található. Biztonsági okokból a repülőtér területére csak azon személyek léphetek be látogatóként, akik előzetesen jelentkeztek repülőtér látogatásra és személyigazolvánnyal igazolták magukat. A buszra történő felszállás előtt az adatokat ellenőrizték, és kérték, hogy okmányaikat hozzuk magukkal! A tiltott tárgyak listájára túravezetőnk felhívta a figyelmet. És tudata velünk hogy tiltott tárgy birtoklása minden esetben a látogató felelőssége, ténye rendőri intézkedést vonhat maga után. A biztonsági ellenőrzés meggyorsítása érdekében megkért minket, hogy lehetőség szerint ne hozzuk magukkal a táskáinkat. A repülőtér szigorított biztonsági területére történő belépéskor biztonsági ellenőrzésen estünk át, amely ruházat átvizsgálásból valamint egy fémdetektoron történő áthaladásból állt. A zsebeket teljesen ki kellett üríteni, valamint fényképezőgépet, mobiltelefont szintén a röntgenkészülékbe kellett helyezni. Átvizsgálása ezután fémérzékelő kapun történt. A program tartalmazott területbejárást is. A buszról történő leszálláskor mindenkinek köteles volt láthatósági mellényt felvenni. Leszállás után a csoportnak együtt kell maradnia és követnie kell a túravezető utasításait és az általa meghatározott határoktól eltérni. A repülőtér területére busz a J portán lépett be. Megnéztük a 2B majd a 2A terminált a légi oldalról, a beszállító kapukat, a lézeres beállító rendszert, valamint figyelemmel kísértük a repülőgépek földi kiszolgálását (üzemanyagtöltés, poggyászrakodás), az utasok ki- és beszállítását valamint az épület közeli állóhelyeket.

Illetve megtudtuk, hogy mekkora veszélyt tudnak jelenteni a madarak. Egy felszálló gép hajtóművébe kerülve beláthatatlan károkat tud okozni és súlyos veszélyhelyzetet teremt egy nagy testű madár. A ragadozó madarak pedig az ürgék miatt jönnek a repülőtérre. Ezeket számos módon igyekszik a repülőtér távol tartani a fel- és leszálló gépektől (hangágyú, bagolyimitáció, madár vészjelzés hang leadása hangszórókon, vadászkutya bevetése, a fű rövidre nyírása a futópályák mellett, hogy az apróvadak ne érezzék magukat ott biztonságban. A védekezés egyik eleme, volt, hogy a madarak vonulásának idején, vagyis a reggeli és a délutáni órákban solymász ad járőrszolgálatot a futópályák közelében. (Ami sajnos megszűnt már.)

Ezután megnéztük a kifutópályát is ahol szerencsénkre leszálló repülőgépet is láthattunk, amely fejünk felett repült el, hang- és szélhatás kíséretében. Egy sajnálatos dolognak is részesei lehettünk egy rendkívüli landolást is láthattunk. Sajnos egy utas rosszul lett a repülőn és azonnali leszállást hajtott végre a Pegazus nevű repülőgép. Fantasztikus volt az a szervezés, amit ebben a helyzetben láthattunk, hisz egész mentő-, tűzoltó flotta várta a gépet.

Ezután utunkat a repülőtéri tűzoltóbázis felé vettük ahol láthattuk a tűzoltó eszközöket berendezéseket és a garázst, ahol megtudtuk, hogy ha riasztás van és megszólal a sziréna, mennyi idő alatt kell beöltözni, felpattanni a szerre, kivonulni a helyszínre. Illetve megcsodálhattuk a tűzoltóság új járműveit is.

Ezután a repülőtér cargo bázisának előterét is láthattuk, ahol megtudtuk, hogy hány tonna teheráru fordul meg évente a repülőtéren. Arról is szó volt, hogy mekkora volt a legnagyobb teherszállító repülőgép, amelyik itt járt és hány tonna terhet vitt aztán magával. Ezen kívül arról is tájékoztattak, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézni a dolgozóknak.

A túra végeztével megnéztük a műszaki előtereket, hangárokat. Megtekintettük kívülről a Lufthansa Technik Budapest és az Aeroplex of Central Europe (ACE) karbantartóbázisát. Mivel ezek a területek különösen balesetveszélyesek, továbbá a látogatáshoz az összes karbantartott repülőgép tulajdonosának az engedélyét is be kellene szerezni, ezért a hangárokat és a műszaki előtereket csak a mellettük elhaladó szervizútról tudtuk megnézni.

A túránk a műszaki előterekkel ért véget, innen visszatértünk a kiindulópontra.

Osztálytársaim nevében szeretném megköszönni, hogy lehetőségünk volt egy ilyen fantasztikus túrán részt venni. Véleményem szerint, felért egy légi fuvarozás tananyaggal. Jó volt látni élőben azokat a dolgokat, melyeket csak tankönyvben vagy digitális tananyagban láthatunk. Külön köszönet a túravezetőnknek Kránitz Balázs úrnak a Kossuth Rádió rádiós riporterének, aki színes történetekkel fűszerezte a túránkat.