Különleges történelem óra a Parlamentben

October 29, 2017

 

2017. október 27-én a tizenkettedik évfolyamos Közgések Gémesné Székely Enikő, Kolláth Rita, Tóthné Kovács Klára osztályfőnökök, és az én: Fekete Ákos kísérőtanár vezetésével a Parlamentben jártunk.

 

Az évfolyamot két részre bontottuk: mindkét csapat külön-külön bejárta az Országházat, majd felváltva egy-egy múzeumpedagógiai órán is részt vettünk.

 

Először egy közel 50 perces séta keretében az Országház legszebb helyiségeit látogattuk meg, ahol megismerkedtünk a Ház történetével, építészetével és a benne található műalkotásokkal.

 

A múzeumpedagógia foglalkozások lényege a szerepjáték volt. Az egyik játékban a diákok letűnt korok választási kampányaival és a választójog változásaival ismerkedtek meg. Kampánycsapatokat alkotunk és képviselőjelöltet állítunk. A gyerekek bemutatták a dualizmus, a Horthy-korszak és a szocializmus korszaka választásainak jellegzetességeit. Kampányfilmet forgattak, korteshadjáratot indítottak, telefonhírmondón keresztül tudósítottak az eseményekről. A játék csúcspontja a kampánybeszédek megtartása volt. Végezetül pedig a diákok szavazással döntöttek arról, melyik korszak jelöltje tetszett a legjobban. A program során a diákok eredeti és korhű kellékeket hívhattak segítségül kampányaik megvalósításához.

 

 

A másik foglalkozás során a reformkorba repítettek bennünket a játékvezetők. Eljátszhattuk, hogyan működött egy rendi országgyűlés a reformkorban. Megtudtuk, hogy kik vehettek részt a két tábla ülésein, és hogy mit képviseltek a konzervatív és a liberális politikusok. Mi magunk alkottunk törvényeket: először az Alsóház, majd a Felsőház üléstermébe „kalauzoltak” minket a szervezők. A foglalkozás keretében a diákok történelmi személyeket testesítettek meg: Deák Ferencet, Klauzál Gábort, Széchenyi Istvánt, Batthyány Lajost. A szerepjáték segítségével a tanulóink összemérhették szónoki, vitatkozó, illetve érvelő képességeiket.

 

A parlamenti látogatás után a Kossuth teret ismerték meg diákjaink egy játékos fejtörő segítségével. Öt-hat fős csoportokban, kistérkép segítségével önállóan körbejárták a teret, megkeresték a fontosabb látnivalókat, és az ezekre vonatkozó kérdésekre válaszoltak. Tudták például, hogy a Parlament déli oldalán álló gróf Andrássy Gyula szobrot a ledöntött Sztálin szoborból öntötték újra?

 

A gyerekek nagyon élvezték a kirándulást. Úgy érezzük, mi pedagógusok, hogy a kirándulás elérte a célját: a diákokat közelebb tudtuk hozni a törvényhozási munkához, és sok érdekességet mutattunk nekik Budapest főteréről és az Országházról.

 

 

 

Please reload

Kiemelt bejegyzések

Közgés diákok a dobogón gépírásból és szövegszerkesztésből

December 12, 2018

1/3
Please reload

Legutóbbi bejegyzések