A Z generáció a Közgében

Mihez is kezdjünk egy ilyen címmel … Olvassuk el, lapozzunk tovább? Kik azok a Z generáció – hát a mai tízen - huszonéves fiatalok. Nahát, így már rögtön érdekesebbé válik a témafelütés. De mit kezdjünk vele, azaz mit kezdjünk velük?

Hát éppen erről tartott izgalmas, fordulatos és interaktív bemutatót a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium tegnap délután. Miért tart bemutatót a mai kamaszokról, fiatalokról egy középiskola? Nem ismeri őket? Dehogynem, csak szeretné még jobban végezni a munkáját. Az iskola és a tanuló partnerei egymásnak: hányszor hallottuk ezt, de valóban azok? Hogyan tud egy iskola úgy nevelni és oktatni egyszerre, hogy az megfeleljen az oda járó diákok igényeinek?

Továbbgondolva: hogyan tud egy iskola egyszerre hatékony lenni a tananyag átadásában, otthont, szerethető, élhető teret adni a diákjainak és ugyanakkor kiváló eredményeket is elérni akár a tanulmányi versenyeken, akár a sport, a felsőoktatási továbbtanulás vagy a munkaerőpiacon való elhelyezkedés területén?

Mi, a KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziumának tanárai az elmúlt években számos alkalommal megmutattuk: komolyan gondoljuk. Komolyan gondoljuk, hogy a középiskola lehet más és több, mint a megszokott. Egyszerre izgalmas, szeretett közösségi tér, magas szintű elméleti-szakmai képzést nyújtó alma mater, a kollégák számára pedig vonzó, inspiráló szakmai közeg, ahol kiteljesíthetik oktató-nevelő tevékenységüket. Iskolánk növekvő elismertsége, a folyamatosan bővülő tanulói létszám, sikerrel elindított informatikai képzés és a nagy érdeklődéssel várt, nyelvi előkészítő osztállyal egybekötött turisztikai képzés iránti érdeklődés igazolja, érdemes a jón is javítani. Érdemes teljes szívünkkel a minket éltető közösség igényeinek való megfelelésre törekedni.

Ebbe a sorba illeszkedett a tegnapi délután, amelyen számos környékbeli általános iskolából érkeztek az érdeklődő pedagógusok. Diákjaink és tanáraink is készítettek egy-egy izgalmas kisfilmet arról, hogyan látják saját magukat és egymást. A vitaébresztő film után iskolapszichológusunk, Kissné Sváb Ildikó tartott egy rövid, de nagyon is gyakorlatias, gondolatébresztő előadást. Miért mások a fiatalok, mint a mai középkorúak? Van-e kulcs a megértésükhöz, ők hogyan értenek meg és fogadnak el minket? Hogyan adjunk információt és tudást, mi a „könyvek nemzedéke” úgy az instagram és snapchat nemzedékének, hogy azt ők is értsék és elfogadják és eredményes legyen? Izgalmas kérdések ezek nemcsak a tanárok, hanem minden gyermekét megérteni akaró szülő és talán minden szüleit megérteni törekvő fiatal számára is.

Csoda-e, ha az álmosító, langyos őszi délután a Közgében felvillanyozott, érdeklődő, lelkesen vitatkozó pedagógusokat talált? Interaktív játékkal párosítottunk össze a helyzetből adódó problémákat és lehetséges megoldásokat – meséltünk egymásnak saját életünkben megtörtént eseteket, élményeket, kudarcokat és megoldásokat.

Milyen a jó iskola? Egyszerre tanít és tanul. Átadja a legjobb tudását, világlátását, eszméit – de be is fogadja azt, amit diákjaitól, a szülőktől, az iskolát körbevevő és éltető közösségtől kaphat. Egyedül így válhat többé, jobbá, közössége eredményes formálójává egyben. A Közgé elkötelezett ezek iránt az értékek iránt, hiszünk benne, hogy az oktatás minősége és az iskola közösséget formáló és példát mutató ereje együtt érvényesülhet csak igazán.

A jó iskola egyszerre otthon, közösség és tudásközpont. Ezek azok az értékek, amikre büszkék vagyunk, ahogy azokra a kollégáinkra is, akik oroszlánrészt vállaltak a program sikerében: dr. Fekete Boglárka, Gémesné Endre Erika, Kissné Sváb Ildikó, Kovács Sándorné Emma, Tasi Judit – köszönjük szépen, büszkék vagyunk rátok!


dr. Bánki Horváth Mihály

gyakorlati oktatásvezető