Fejlődik a KözgéHa végigsétálunk a nyári melegben a piac mellett az árnyas Oskola utcán, a legendás közgés fenyők takarásában szelíden nyújtózó épületből szorgos munka zaja hallatszik. A földszinti ablakokon bekukkantva felnőttképzési tanfolyamokba leshetünk be, az épületbe egyre érkeznek a különféle szakipari munkákat végző mesteremberek. Csiszolás, festés, burkolás, szerelés – minden szinte egyszerre történik, hogy Félegyháza legrégibb iskolaépülete megfelelhessen az egyre nagyobb kihívásoknak.

Nyáron sem állt meg hát az élet a Közgében. Szorgos munkával, felújításokkal telt a szünidő, megszépültek a folyosók és a tantermek, új tornaszobát alakítottunk ki a mindennapi testnevelés még eredményesebb oktatására, vidám színekben pompáznak az öltözőszekrények. Minden arra vár, hogy a számunkra legfontosabb minőségellenőrök, a diákok újra birtokba vegyék az épületet. De nemcsak a felújításról szólt az elmúlt két hónap, lezárult a Közgazdasági Szakgimnázium első igazán nagyszabású összefüggő nyári szakmai gyakorlata. Majdnem kétszáz kereskedelem és ügyvitel ágazatos, illetve már érettségizett logisztikai ügyintéző tanulónk bizonyíthatta munkavégzés közben, a felnőttek világába illeszkedve szakmai jártasságát.

Az első igazi munkatapasztalatok megszerzése kulcsfontosságú a résztvevő tanulónak, a felnevelő iskolának és a fogadó, a közeljövő új munkatársait kereső vállalkozásoknak egyaránt. Sikeres gyakorlati képzésük, a munka világában való elhelyezkedésük alakítja majd városunk gazdaságának következő évtizedeit. Megszerzett tapasztalataikkal pedig máris segítik saját tanulmányaikat és tanáraik szakmai munkáját.

Az a partnerközpontú szemlélet, amelyet az iskola a mindennapokban követ, nemcsak az épület megújulásában, a jó hangulatú iskolai rendezvényekben és a cégekkel való kiváló kapcsolatokban mutatkozik meg. Visszaköszön a minket választó diákok bizalmában: ősszel újra három osztály indul a kilencedik évfolyamon, szívesen maradnak tanulóink az érettségi utáni szakképzésben és évről-évre több, máshol érettségizett fiatal is nálunk folytatja tanulmányait.

A tavalyi tanévben lendületet kapott felnőttoktatás továbbra is sikeres, sokan élnek a nagyon kedvező lehetőséggel, hogy ingyen szerezzenek pénzügyi-számviteli ügyintéző, államháztartási ügyintéző, vállalkozási és bérügyintéző, logisztikai ügyintéző vagy éppen az idei tanév nagy slágerének ígérkező vállalkozási mérlegképes könyvelő végzettséget. Reméljük, megfelelünk ennek a bizalomnak. A növekvő tanulólétszám, a tanulók, a szülők és a munka világának elégedettsége és végső soron városunk gazdasági fejlődése igazolja vissza annak az igényes, a mindennapokban való használhatóságra törekvő, oktató-nevelő munkának a hasznosságát, ami a Közgére mindig is jellemző volt.

Még egy utolsó nagy lélegzetvétel, csinosítás, készülődés – várjuk nagyon a diákokat, kezdődjön a gólyatábor, legyen szuper az új tanév!

BHM