Színes levelezés kilencedikesekkel

Kedves Kolléganőmmel – Csenkiné Bihal Máriával - gondoltunk egy nagyot: Mi lenne, ha 9. osztályban a Levelezés elmélet tantárgyat közösen tanítanánk – felváltva, együttműködve? Ő adná az évek alatt jól bevált tematikát és tananyagtartalmakat, én pedig egy kis ízelítőt az integrált tanulás módszertanából, amit a tanfolyamaimon tanítok: vagyis a rendszerezés és rögzítés érdekében minél több képességünket vonnánk be a tanulásba, elsősorban elmetérképek készítésével.

Sokféle módon, oldalról közelítünk meg egy-egy témát, igyekezvén életközelivé, emészthetővé tenni az amúgy ezen korosztályhoz - tapasztalatai híján - nem túl közel álló tananyagot. Előkerültek hát a színes ceruzák, filctollak, A/3-as lapok, s az egyes témakörök felvezetésekor látványos, színes, rajzos vázlatokat készítünk a diákokkal, hogy rendszerben, egészben lássák azt a tananyagot. Mindezt a következő órákon részletesen, példákkal együtt megbeszéljük, majd egy szakdolgozati formába rendezzük, amin aztán formázgatunk kicsit, címsorokat, bekezdéseket, oldalbeállításokat, tartalomjegyzéket készítünk, frissítünk. Így szinte észrevétlenül sajátíthatnak el fontos szövegszerkesztési ismereteket – egyúttal készülünk az érettségire, szem előtt tartjuk az élet elvárásait.

Számomra kiváló tanulási lehetőség és nagy segítség újrakezdőként – 15 éve nem tanítottam iskolában ezeket a tartalmakat, s azóta bizony nagyon sok minden megváltozott – tapasztalt, rendkívül alapos és körültekintő Kolléganőm mentorálásával, vigyázó, segítő keze alatt s vele együtt dolgozva tanítani. Így könnyebben látom át azt a több ezer oldalnyi tananyagot, amivel ellátott, hogy ne szenvedjek hiányt, s örömmel látom jómagam, milyen nyitottan és lelkesen áll hozzá Ő is, nemcsak a tanulók, azokhoz a módszerekhez, amiket én mutatok újdonságként.

Mindketten bízunk abban, hogy munkánk hosszabb távon meghozza gyümölcsét, s megtanulják diákjaink rugalmasan, értelmezve, lényegretörően mégis alaposan feldolgozni a számunkra még idegen tananyagokat.

BartaJuditrajz.png