Hollywoodi produkciónk Berlinben,
51. Intersteno Kongresszus és Világbajnokság 2017, Berlin

Ismét csodás szakmai szereplési lehetőséget kínált az élet: részt vehettünk a berlini világbajnokságon.

A kiskunfélegyházi középiskolákból 8-an indultunk útnak: a Közgéből Bartók Bálint, Hartyániné Barta Judit és én, az egykori PG-ből Nagy Dániel, Fodor Ádám és Árokszállási Tamás, a Kossuthból Kovácsné Seres Andrea (volt közgés versenyzőnk) és Balasi Szandra tanítványa, a Busines School képzéstől.

Valamennyi versenyző jelentkezett gépírás versenyre; 30 perces másolás szerepelt feladatként. Miután 17 évesek elmúltak, junior csoportban szerepeltek: elvárás volt Tőlük a percenkénti 300 leütés - 1000 leütésben max. 2,5% hibával. Téma: az Európai Unió 2020-as stratégiája. Szandi versenyzett a felnőttek között percenkénti 360 leütéselvárással.

Sajnos a másolási eredményeket gyökeresen befolyásolta, hogy írás közben az olasz felügyelő többször megszólalt, majd a projektorhoz ballagott, kikapcsolta azt. A magyar csapat az 1-2. sorban kapott helyet, mindent észleltek… Reklamációnkat elfogadták, hatása mégsem volt. A technika ördöge is közbeszólt: Nagy Dani gépe a verseny előtt pár perccel indult csak el. Eredményeink: Árokszállási Tamás 30., Nagy Dani – a kalandok ellenére – 40. helyezést ért el. Balasi Szandi felnőtt kategóriában 51. lett (Tőle 360 leütés a percenkénti elvárás). Bartók Bálint 2 hibával többet vétett, Fodor Ádám 12 leütéssel kevesebbet írt, ami ebben a szituációban szinte természetes; csak elismeréssel gratulálhatunk fegyelmezett helytállásukért!

A fiúk indultak beszédíró gépírásból is: pendrájvon 15 perces hanganyagot kaptak, amit 10 percig másoltak. A szöveget 1000 karakteres percenkénti sebességgel hallották, amit diktálni is nehéz, írása pedig nagy figyelmet igényel, hisz írás közben kell dönteni a helyesírásról is. A diktátum az Európai Unió alapításáról, a követendő útról, a közös jövő tervezéséről szólt. Korosztályuktól a mennyiségi elvárás szintén 300 leütés percenként, de a hibahatár szolidabb: 0,5% 1000 leütésben, tehát 1000 leütésenként lehet max. 5 hiba. Eredmény: Fodor Ádám 9. helyezett lett, Nagy Dani 14. Árokszállási Tamás gépe a 8. percben feladta, Bálint nem bírt túllépni az előző megpróbáltatáson.

Igyekeztünk tisztességgel teljesíteni; 26 ország 488 résztvevőjét összevetve saját kategóriájukban remekül helytálltak versenyzőink. Abban bízom, hogy a nehézségek erősítik jellemüket, tartásukat! A versenyeket a Hollywood Média Hotelben bonyolították – innen a cikk címeJ

A berlini program nagyszerű lehetőség volt kirándulásra, ismeretbővítésre, kapcsolatteremtésre, nyelvgyakorlásra. Mindnyájunknak befizettünk buszos városnézésre, az ifjúságnak a Fiatalok napjára, a felnőtteket egy buszos potsdami útra.

Magunk szervezésében meglátogattuk a berlini állatkertet, ami 1844 óta fogadja az érdeklődőket 34 hektárnyi területén. A világon egyedülálló fajgyűjteménye, 3 emeletes akváriuma lenyűgöző látvány. Kis pandájuk - a legfrissebb jövevény – elkápráztatott bennünket.

A temérdek látnivalóból csak néhányat sikerült alaposabban „bevenni”, így: a Berlini Dómot, a II. világháborús sérüléseket őrző evangélikus templomot. Feljutottunk a 60-as évek végén épült, 368 m magas tv-toronyba, döbbenettel álltunk a Berlini fal előtt, amely ’61. augusztusától 1989. nov. 9-éig „szolgálta” Berlin szétválasztását. A japánok a fal helyére – 1 millió eurónyi felajánlásból - 10 000 cseresznye fát ültettek. Ellátogattunk a híres Checkpoint Charlie-hoz, amely a leghíresebb katonai ellenőrzőpont volt a Vasfüggöny berlini területén. Meglátogattuk a Brandenburgi kapu közelében lévő Holokauszt-emlékhelyet, ahol közel 3000 különböző magasságú betontömb emlékeztet az elpusztított zsidó honfitársakra – az elveszettség érzését keltve a labirintus kőrengetegében.

Körbejártuk a potsdami békeszerződés helyszínéül szolgáló, ’90-től az UNESCO világörökségévé fogadott Cecilienhof palotát, majd szakadó esőben megcsodáltuk a XVIII. szd. közepén épült Sanssouci porosz királyi kastélyegyüttest, amelyet – a hasonlatosság miatt – „porosz Versailles”-ként emlegetnek. A homlokzaton híres felirat olvasható: Sans, souci – gondtalanul, ahová Nagy Frigyes, a művészeteket kedvelő király a nyilvánosságtól, az államügyektől, a problémáktól visszavonult.

Kívülről megtekintettük az olimpiai stadiont, amelyet az 1936-os olimpiára építettek.

Útkeresésünket Szekeres Gergő, Judit kolléganőnk jóbarátja segítette, aki a Humboldt Egyetemen készül doktorijára. Irányításával juthattunk el több nevezetességhez, Neki köszönhetjük az arcfelismerő tükör elfordulása titka értelmezését, az árnyékot érzékelő pingvinek forgási „szándékát”, s arcképeink virtuálisan berlini falra kerülését.

Az ifjúságnak a szerda délután diákprogrammal telt. Többnyelvű társulat alkotott egy-egy csoportot, akiknek a feladata volt egy berlini falrészlet megtervezése, megfestése. A témakidolgozást és a festékszórást érdekes, újszerű feladatnak tekintették, sajnos a kedvezőtlen időjárás miatt a diáknap nem folytatódott.

A programok ékességei a nyitó és a záró ünnepségek. Mindkettő a Delphi moziban kezdődött. A nyitó ünnepségen megemlékeztek a közelmúltban elhunyt török és olasz vezetőkről, visszaemlékeztek a világbajnokságokra az 1800-as évek közepétől. Rendkívül ügyes homokszóró produkcióját láthattuk, amint rövid átmeneti megoldásokkal eljut a súlyos történelmi események bemutatásán át a 2017-es Intersteno Kongresszus és Világbajnokságig.

A záró ünnepségen értékelték a versenyeredményeket, majd buszokkal grillpartira vittek bennünket a Spree folyó melletti Zenner Haus étterembe. Ott mondhattunk búcsút a világbajnokság programsorozatának, s tudhattuk meg, hogy a 2 év múlva esedékes folytatás az olaszországi Szardínia szigetén lesz.

Felkészítő Kollégáim nevében köszönöm a kedves Szülők bizalmát, Versenyzőink felkészülését, partneri hozzáállását, Munkatársaink együttműködését, valamennyi Segítőnk, Támogatónk hozzájárulását, Intézményvezetőink együttgondolkodását, mérhetetlen segítőkészségét. Külön tisztelettel köszönjük a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum és a Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnázium Vezetőinek döntését, miszerint a közgések valamennyi utalható kiadását saját költségvetésükből vállalták.

 

Engedjék meg, hogy támogatóinknak ily módon is tisztelettel köszönjük önzetlen segítségét!

 

Papp Gyula főigazgató úr, Vikker József főigazgató-helyettes úr Kiskunhalasi SZC, Tasi Judit igazgató asszony, Gajdicsné Lovász Judit, Marton-Sáringer Katalin igazgatóhelyettesek Kiskunhalasi SZC Kkfházi Közgazd. Szakgimn. dr. Várszegi Asztrik főapát úr Pannonhalma, Rokolya Csaba igazgató úr, , Seresné Szabó Anikó gazd. vez.h. Szent Benedek Ált. Isk., Középisk., Alapf. Művészeti Isk. és Koll. Kkfházi PG Tagint., Ágoston Tibor igazgató úr, Orosziné Gulyás Ildikó igazgatóhelyettes asszony Kiskunhalasi SZC Kossuth L. Szakképző Isk., Csányi József polgármester úr és Kiskunfélegyháza Város képviselő-testülete, Kisné Drubi Anikó pénzügyi osztályvezető, Vargáné Rácz Judit asszony, dr. Vancsura István polgármester úr és Tiszaalpár képviselő-testülete, Lezsák Sándor elnök úr, Kakulya Zoltán úr, Árokszállási Imre úr, Bartók István úr Inter Auto Trans Kft., Gyenes Balázs cégvezető úr Berkemann Hungary Kft., Hatvani László ügyvezető igazgató úr P&P Pékáru Kft., Hajagos Dezső ügyvezető úr Anthera Kft., Sándor-Benke Anett marketing igazgató asszony FÓKUSZ Takarék, Szabolcski Ahác Annamária asszony Andoléna-Dent Kft., Páll Dénes ügyvezető úr Páll Fűtéstechnika Kft., Buszlai István ügyvezető úr Marillen Gyümölcsfeldolgozó Kft., Ruskóné Patyi Erika asszony, Bognár Miklós úr, Szuperinfó Kkfháza, munkatársaink: Kelemenné Móczár Éva, Radics Tímea, Barna Melinda, Besze Józsefné, informatikus kollégáink: Szombati Szabolcs, Dulicsek István, Kiss Péter.

Tisztelettel köszönjük valamennyiük bizalmát, támogatását, köszönet minden bátorító szóértJ! A 2019-es vb. az olaszországi Szardínia szigetén lesz. Ha arra érdemes kis csapat áll össze a jövő vb.-je idejére, Tisztelettel kérjük Önöket, akkor is legyenek segítőink.

 

Kiskunfélegyháza, 2017. augusztus 2.

 

Csenkiné Bihal Mária
felkészítő tanár