KÖZGÉ IN ITALY (KINI)

 

Az Erasmus+ az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet és sportot támogató programja.
 

A KSZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Szakgimnáziuma több mint 50 éves hagyománnyal rendelkezik. Az évek alatt változott a képzés és változtak a generációk is. Jelen oktatási rendszer nagy kihívással néz szembe, hiszen az iskolapadokat koptató Z generáció merőben más tanítási módszert követel meg, mint az eddigiek. Szakgimnáziumként fontos számunkra az, hogy az oktatást és munka világát minél jobban közelítsük egymáshoz, hogy képzéseinkkel nemcsak országos, hanem európai szinten is versenyképes munkavállalókat tudjunk nevelni.

Így elsődleges célunk lehetőséget biztosítani tanulóinknak arra, hogy külföldi szakmai gyakorlaton vehessenek részt Európa országaiban. A külföldi mobilitás célja, hogy diákjaink olyan gyakorlati-elméleti ismeretekkel, kompetenciákkal és attitűddel rendelkezzenek, amely képessé teszi őket arra, hogy a térségünkben megtelepedő európai uniós vállalkozások hatékony, gyakorlatban alkalmazható szaktudást kívánó igényeinek megfeleljenek.

A Közgé in Italy (KINI) szakmai mobilitási projektben tanulóink Olaszországba mehetnek Cosenza és Torino városába, ahol megismerkedhetnek az észak- és a dél-olaszországi munkakultúra világával. A mobilitásokra 2018 októberében és 2019 márciusában kerül sor, mindkét alkalommal a 11. évfolyamos tanulók közül 16-16 fő 4 hetes szakmai gyakorlaton vesz részt. A résztvevők, ágazatuknak megfelelően: ügyvitel, közlekedés, közgazdaság, kerülnek fogadó vállalkozásokhoz, amelyek kiválasztásában az olasz partner, a Eruoform közvetítő cég van segítségünkre, hogy minden tanuló a legmegfelelőbb vállalkozáshoz kerülhessen. Intézményi stratégiánk között szerepel az az állítás is, hogy a diák számára a legeredményesebb tanulási forma a munka alapú tanulás.

A sikeres külföldi mobilitások kiváló motivációs eszközt jelentenek az intézmény valamennyi tanulója számára, a projekt pedig olyan jó gyakorlatnak számít, ami jelentősen növeli az iskola presztízsét. A tanulási eredményen alapú munkaprogram elősegíti a megszerzett tanulási eredmények hazai képzési folyamatba történő beszámíthatóságát, elismertethetőségét. A külföldi szakmai gyakorlatok révén az oktatás és a munka világának szorosabb együttműködése valósítható meg. A mobilitás alatt a diákok kompetenciái fejlődnek, versenyképesebbé válnak a hazai munkaerőpiacon.