Mitől lesz valaki jó szakember? A sok-sok megtanult szakmai ismerettől, a széleskörű általános műveltségtől, a megszerzett munkatapasztalattól vagy éppen az átélt élményektől, a megtapasztalt nagy csodáktól, a meghatározó barátságoktól?

Iskolánk 50 tanulója most éppen az Olimposz lábánál fekvő Leptokária egyik nyolcszáz személyes, négycsillagos, tengerparti szállodájában szerzi meg ezeket az életre szóló értékeket egy négyhetes szakmai gyakorlaton, az Erasmus+ program keretében. Feladatuk az, hogy játékosan ellessék mindazt a szakmai ismeretet, ami egy ilyen kisvárosnyi, most is teltházas, a személyzettel együtt jóval több, mint ezer fős „nagyüzem” működtetéséhez szükséges. A Közgé a lehetőségek iskolája: a turisztika ágazatosok idén szeptemberben kezdték meg a szállodai kommunikáció, a szállodai adminisztráció és a szállodai teendők tanulását az iskolában, amit rögtön a valódi életben is kipróbálhatnak. Az itteni szakemberek mutatják meg nekik a szobaüzemeltetést, étkeztetést, a recepciós teendőket, az idegen nyelvű szakmai kommunikációt. Többnyelvű közösségen láthatják a szállodai programszervezést és animációt, és ami a legfontosabb, az egyszerűbb feladatokat maguk is gyakorolhatják. Ugyanígy megtalálják a szakmai érdeklődésüknek megfelelő teendőket a logisztikusok, a közgazdaság ágazatosok, az informatikusok és az ügyvitelesek. A könyvelési, raktározási, adminisztrációs teendők ellesése mellett a környék vállalkozásainál is volt már lehetőségük szakmai látogatásokat tenni. A gazdag szakmai programot pedig mi más egészítené ki, mint a most is gyönyörű idő és a tenger – a gyakorlat mellett van idő a pihenésre, a kirándulásokra és a környék nevezetességeinek felkeresésére is. A közösségépítés része a tánctanulás is, a csoport egy közös tánckoreográfiával jelentkezett be a tengerpartról az Európai Diáksport Napon. Külön örültünk annak, hogy görögországi táncunk beépült a Közgés Európai Diáksport Nap menetébe, és ha csak videón keresztül is, de ott lehettünk a többiekkel mi is az Oskola utcában, a Közgé udvarán. Nem csak a diák gyakorol, az iskola is folyton fejlődni igyekszik. A Kiskunhalasi SZC Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum egy hétéves szakmai program részeként sok száz diákját és tanárát küldi ezekre a külföldi tapasztalatszerzésekre. Terveink szerint tavasszal újabb száz diák és tíz tanár követi a mostani csoportot, ismét Görögországba. Amit most látnak és átélnek, mindig az övék marad. Reméljük, évről-évre több fiatalnak mutathatjuk meg, milyen érzés tudást, tapasztalatot és felelősséget megélve Közgésnek lenni. Jövőre a gazdálkodás – menedzsment és a turizmus – vendéglátás ágazatra járó tanulóink mellett már az új kereskedelmi és webáruházi technikus diákjainkat is magunkkal vihetjük a külföldi kalandokra. Ha a tengerpartra nem is lehet most utánunk szaladni, jöjjenek el a pályaorientációs alkalmainkra, az október 18-ai nyílt napunkon és a november 9-ei Közgés Kávéházban is szívesen látunk mindenkit.

dr. Bánki Horváth Mihály igazgatóhelyettes


Forrás: https://felegyhazikozlony.eu/hirek/23825/gorogorszagi-gyakorlaton-a-kozgesek

2021.09.30-án a 1/13/L, 2/14/L és a 2/14/Lr osztályoknak dohányzás és drogprevenciós előadás volt az Egészség Fejlesztési Iroda munkatársainak előadásában. A programnak a Galéria adott otthont, ahol 3 teremben forgó színpad jelleggel tartották meg a foglalkozásokat.

Az első helyszínen a droghasználat hatásmechanizmusával, illetve egy filmrészlet bemutatásával a drogfüggőség egyénre és családjára gyakorolt következményeivel ismerkedtek meg a gyerekek.

A második helyszínen a hosszú távú dohányzás maradandó egészségkárosító hatásait mutatta be az előadó, szemléltető eszközök segítségével.

A harmadik helyszín a tudatmódosult állapot megismertetését tűzte ki célul, valamint egyéb nem tudatmódosító függőségekre is kitért, mint pld. az energiaitalok fogyasztásának káros hatása.

Kiemelkedően fontos, hogy a tanulók megismerkedhettek a fentiekből adódóan felmerülő problémákkal kapcsolatos segítségkérés módjaival és lehetőségeivel. Valamint felvilágosítást kaptak arról, hogy ha a közvetlen környezetükben vagy társaik között ilyen jellegű problémát észlelnek, miként válhatnak aktív részeseivé a segítségnyújtásnak.


Résztvevő tanárok: Franciáné Obester Erzsébet, Makai-Dongó Ildikó, Fekete Ákos, Kurucz Edit.Szeptember 27-én 5-6. órában a 9/T osztály tanulóival interaktív elsősegélynyújtó előadáson vettünk részt. Az előadást az Egészség Fejlsztési Iroda prezentálta a Korond utcai képviseletén. Az elsősegélynyújtás, mint téma a munka világa tantárgy oktatásához kapcsolódik. Az egyik helyszínen bemutatták az újraélesztés technikáját illetve a defibrillátor használatat, mindkettőt ki is próbálhatták a gyerekek. A másik helyszínen filmvetítés formájában a vérzéssel járó sérülések ellátásáról kaptak ismeretanyagot valamint bemutatták a félrenyelés esetén és légúti idegentest eltávolítására alkalmazandó Heimlich-fogást. Ennek kipróbálására is volt lehetőség. A gyerekek visszajelzése alapján nemcsak hasznos, hanem érdekes is volt az előadás.


A kísérő tanárok: Makai-Dongó Ildikó és Kurucz Edit voltak.